Tonfiskpastasallad är en retro sommartid

By | August 29, 2023

Det finns en scen i filmen från 1997, “As Good As it Gets”, när Jack Nicholson utmanar föreställningen att vi alla har en sorglig historia att berätta. “Det är inte sant”, säger hans karaktär. “En del av oss har fantastiska historier, vackra historier som utspelar sig vid sjöar med båtar och vänner och nudelsallad …. Många människor. Det är deras historia. Härliga tider. Nudelsallad.”

Jag tänker ofta på den scenen när jag tar en tugga av en kall pastasallad, särskilt under varma sommardagar som får den krämiga rätten att verka svalkande och tröstande.

Jag blev påmind om den där filmscenen igen när ämnet för den sparsamma och en gång allmänt förekommande tonfiskpastasallad kom upp under en matfotografering på The Post. Flera av mina kollegor började berätta sepia-färgade berättelser om att äta stora skålar av saker varje sommar på skärmade verandor med takfläktar ovanför eller när de var på familjepicknick, myggor och delade historier.

Få receptet: Tonfiskpastasallad

Det pratades mycket om vad som gick in i en sådan sallad och vad som inte gjorde det. Gröna ärtor var ett problem. En kollega berättade om barnen som använde sina gafflar för att slänga de felande ärtorna mot golvet och sedan knuffa dem genom utrymmena mellan golvbrädorna på familjens veranda.

Jag växte inte upp med att äta dessa tonfisksallader, men de historierna fick mig att önska att jag hade, och de gjorde mig fast besluten att fixa en stor skål till mig själv innan sommaren tog sin sista bugning.

Oavsett om du kallar dem pastasallader, nudelsallader eller makaronsallader, har hopkokarna traditionellt sett några saker gemensamt. De serveras kalla, innehåller oftast en blandning av lätta att hitta, billiga ingredienser och förs samman av en krämig dressing.

Till den här, gjord på konserverad tonfisk, hämtade jag inspiration från mina kollegors favoritrecept. Jag valde lite armbågsmakaroner eftersom det gör att gaffeln kan fånga en blandning av de olika ingredienserna i varje tugga. Jag lade till hackat ägg för mer protein och häft, och moderniserade dressingen lite genom att göra den med den vanliga majonnäsen blandad med syrlig grekisk yoghurt.

För krispiga kontraster föredrog jag hackad lök, selleri och rädisor. Om du vill gröta upp det mer kan du lägga i färsk majs, halverade körsbärstomater eller bitar av gurka eller zucchini.

Kvalitet framför kvantitet: Hur man slänger ihop en spektakulär pastasallad

Lite dijonsenap och kreolsk krydda gav den milda dressingen punch, men du kan också gå längre med finhackad serrano eller krossade rödpepparflingor.

Det är glädjen med denna sallad – hur mångsidig den kan vara.

Vi åt den skafferivänliga rätten till middag en fredagskväll. Sedan på lördagen öste jag ner resterna i en behållare med lock och la in den i en softpack-kylare som en lunch på en av våra vandringar.

Mitt på vandringen hittade vi en plats med lummig skugga nära en bäck som rinner längs leden. Vandringsstövlar av och fötter i det iskalla vattnet, jag fiskade fram salladen, grävde i mig och – precis sådär – jag hade gjort mitt alldeles egna goda-tider-nudlar-sallad sommarminne.

Få receptet: Tonfiskpastasallad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iconic One Theme | Powered by Wordpress