Risrecept – New York Times

By | September 14, 2023

Jag börjar med en ursäkt, för du har blivit lurad på ditt veckovisa Tanya-mail. Istället har du fastnat för mig, Becky, en känd grönsaksätare och en av de förvrängda sinnena bakom @nytcookings sociala konton. Överväg att göra mig en fast och kika på våra Instagram-, TikTok- och YouTube-kanaler?

Jag skulle vilja ägna den här plattformen åt mitt livs ljus: min riskokare. År ägnade åt att åtrå mina föräldrars Zojirushi (den lilla sången den sjunger när riset är klart? Det är min nationalsång) tills jag till slut köpte min egen. Det är inget fancy, men även den billiga 4-koppsversionen har förbättrat min livskvalitet minst tjugofaldigt. För, för att citera min kollega Nikita Richardson, är mottot: “Pengar över allt, ris under allt annat.” En gryta med perfekt kokt ris öppnar upp för dagars möjligheter till måltider.

Yaki onigiri med inlagda shiitakes är en perfekt användning av stärkelsehaltigt sushiris. Receptet, anpassat av Alexa Weibel, kommer från Tim Andersons bok, “Vegan JapanEasy: Classic and Modern Vegan Japanese Recipes to Cook at Home”, och det är en fantastisk guide för att göra risbollar av något slag. Andersons syrliga, inlagda svampfyllning är en njutning, men köpt kimchi, kokta grönsaker eller andra rester som du har och kikar runt i kylen kommer att göra fantastiska ersättningar. Även utan fyllning alls är en krispig, miso-glaserad, karamelliserad risboll en givande ansträngning.

På tal om miso: Sam Siftons receptfritt recept på miso-glaserad aubergine med en skål med ris är värt en plats i vardagsrotationen. Varmt, nykokt ris direkt ur spisen ger en mysig bädd för mör, krämig aubergine med knapriga, stekta kanter. Släng en röra av salladslök på toppen (eller, för bonuspoäng, en ordentlig pa muchim) och du har min drömmåltid.

När överblivet ris är på sista benen (och du redan har gjort dig mätt på stekt ris), kan det vara en genväg till gryta-y recept som Melissa Clarks parmesan kålsoppa. Tillsätt riset lite senare än du skulle göra okokt ris, och det kommer att få samma stärkelsehaltiga, förtjockande effekt, vilket skapar en tröstande soppa förstärkt med parmesanskal (som du förresten också kan mikrovågsugn till ett knaprigt mellanmål. Sluta aldrig lära!).

Se detta recept.


Marian Burros berömda plommontorte-recept har gått in på 40-talet. Det är vårt mest efterfrågade recept någonsin, med en härlig bakgrundshistoria som får dig att känna dig charmad av mänskligheten. Det är verkligen ett perfekt recept utan anteckningar. Alla säger “Grattis på födelsedagen, Plum Torte!”

Tack för att du fick mig – det har varit en ära att cosplaya, om än inte övertygande, som Tanya. Du kan hitta mig på Instagram, där jag skulle älska att se några bilder på dina husdjur i mina DM. Bisous!


Maila oss på theveggie@nytimes.com. Nyhetsbrev kommer att arkiveras här. Kontakta mina kollegor kl cookingcare@nytimes.com om du har frågor om ditt konto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *