“Riktig” och hälsosam mat blir snabbt för dyr att köpa

By | September 10, 2023

“AW, kom ifrån det”, sa jag klagande.

Jag hade precis köpt två tidningar och en femkilospåse lokalpotatis. Mycket lokal potatis. Inte ens, typ, säsongens Nypotatis. Vanlig potatis. Odlat bara 15 minuters bilresa från där jag bor.

Kostnaden för två tidningar och en liten påse lokala spuds?

Strax under €20.

När kassörskan sa till mig priset tappade jag käken. Jag bråkade inte utan tog kvittot och studerade det noga när jag lämnade butiken.

Den lilla påsen med lokal potatis (och jag betonar “liten” och “lokal”) kostade mig nästan en tioa!

När jag öppnade påsen senare kunde jag nästan räkna hur många spuds det var i den.

Tidningarna mellan dem kostar nästan €9.

En kvinna med två små barn i släptåg gick förbi mig på trottoaren när jag stod och tittade förundrat på kassaskvittot.

Våra ögon möttes. Jag visade henne kvittot.

“Det här är galet”, sa jag.

“Den här butiken är alltid dyr”, sa hon.

“Kanske så,” svarade jag. ”Men det är inte bara den här butiken. Det är varje butik.”

Även det som tidigare ansågs vara de mer rimliga stormarknadskedjorna har blivit märkbart, faktiskt märkbart – i termer av vad du betalar för det som finns i din vagn – dyrare.

Är det bara jag eller upptäcker alla andra vars barn har vuxit upp och lämnat hemmet att de nu betalar ungefär samma pris för veckovagnen med matvaror för två (och detta inkluderar förresten i mitt fall INTE alkohol, kött eller diverse centralgångar) som de brukade betala för veckobutiken för familjen på fyra eller fem för bara några år sedan?

Jag betalade en slaktare 70 euro nyligen för vad jag kan minnas var något i stil med fyra lammkotletter, fyra kycklingbröst, ett och ett halvt halvt kilo nötkött, ett par lammlägg och kanske ett och ett halvt kilo. hälften av köttfärsen. Jag tror att jag slängde i ett gäng lokalt odlade morötter och palsternacka också, och det var allt.

Jag önskar att jag hade noterat exakt vad jag hade köpt den dagen, för jag lämnade butiken svindlande av chock.

Min son och hans flickvän emigrerade nyligen till nya jobb och nya liv i Skottland. De tjänar ungefär lika mycket som de tjänade här.

Hyran för deras vackra, häftiga nya lägenhet är densamma som de betalade för boende i Cork city, men förutom det, säger han, är de allmänna levnadskostnaderna i Edinburgh, en av världens mest attraktiva och kultiverade städer, åtminstone 30 % under Irlands.

Han kan gå till jobbet. Hans flickvän tar en spårvagn. De har sålt sin andra bil.

“Säg mig,” sa jag, “vad är billigare?”

”Ärlig mot Gud, mamma”, sa han, ”allt. Allt är billigare.”

Han var fascinerad, rapporterade han, av hur skottarna klagade på att saker och ting brukade vara ännu billigare innan Brexit.

“Jag sa till dem att de skulle flytta till Irland om de ville se vad dyrt betyder,” skämtade han.

Samtidigt uppmanas vi här borta att vara lojala och “köpa lokalt” – även om det innebär att betala 10 € för en liten påse lokalt spuds?

Komma av sig.

Nästa halloween, när den tredje fasen av regeringens förskjutna återställande av fulla bensinpriser träder i kraft, kommer vi sannolikt att möta en räkning på 2 euro per liter vid bensinpumparna.

Vi hade vår första etapp av prisåterställningen i juni och den andra denna månad, vilket gjorde att vi betalade i genomsnitt €1,73 per liter för bensin.

När den tredje restaureringsfasen kommer i slutet av nästa månad, förutspås det att bränslepriserna kommer att skjuta i höjden till – eller till och med överstiga – €2.

VHI har gått upp med 7% och andra sjukförsäkringsbolag som Irish Life och Laya har följt efter; CSO har rapporterat en oväntad ökning av den totala inflationen med priser som stiger med nästan fem procent årligen. Irland håller snabbt på att bli för dyrt att leva i för många människor.

Nu, här är grejen. En bekant till mig, som tillbringade ungefär en månad med släktingar i Amerika under sommaren, sa att kostnaden för “riktig” mat var helt häpnadsväckande.

Vad hon menar med ordentlig mat var färsk frukt och grönsaker och obearbetat kött. Hon följde med sin dotter och handlade vid ett antal tillfällen och kostnaden för enkel, obearbetad mat var, sa hon, helt otrolig.

Hon fick veta att kostnaden för färskvaror i USA av någon anledning har ökat i spiral sedan pandemin. Det har skjutits upp till en sådan omfattning att högt bearbetad färdigmat faktiskt nu är mycket billigare än färskvaror som du måste skala, hacka och laga själv.

Överallt där hon gick, rapporterade den här kvinnan – som är en smidig 70-åring – att det fanns massor av otroligt feta människor som åkte runt på skotrar. Några av dem var bara i tjugoårsåldern.

Det var väldigt varmt, sa hon. Hon fick veta att deras extrema kroppsvikt gjorde det omöjligt att gå i värmen.

I grund och botten är det som har hänt i Amerika – och vad som uppenbarligen redan händer här – att människor lever i en näringsmässig mardröm.

Folk äter varor, inte mat. Jag gjorde en google. Vet du vad den nummer ett grönsak som äts i Amerika är nu? Pommes frites.

Jag undrar vad den främsta grönsaken för Irland är nu?

För ungefär sex år sedan intervjuade jag en näringsexpert som berättade för mig om hennes försök att uppmuntra sunda matvanor i irländska familjer. En förälder berättade för henne att barnen åt grönsaker en eller två gånger i veckan. När experten undersökte vidare, visade det sig att de “grönsaker” som avses var pålägg på frysta pizzor.

Den rena försämringen av irländska matvanor under de senaste två decennierna är inget annat än skrämmande.

Det började för att många kvinnor gick ut för att arbeta, många män tog inte tag i det, och hjälpte till runt huset, och folk blev i allmänhet tidsfattiga.

Nu, här på Irland, blir riktig, hälsosam mat som du måste laga och laga själv för dyr att köpa. En nyligen genomförd studie beställd av en stor stormarknadskedja visade att hälften av deras kunder hade minskat, eller avser att dra ner på utgifterna för frukt och grönsaker i ett försök att hantera sina budgetar, medan 86 % har, eller avser att minska sina utgifter. på ekologiska och miljövänliga produkter.

Kan du skylla på folk?

Nästan €10 för en liten påse lokalt odlade spuds?

Skojar du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *