Möt kockarna som delar med sig av familjens medelhavsmatlagning i nya receptböcker

By | September 11, 2023

Kalla mig gammaldags (och det gör mina barn ofta), men jag gillar mina recept i en bok. Under sommaren fick jag med glädje tag i två nya kokböcker i medelhavsstil och hade nöjet att prova massor av smakfyllda rätter på min familj.

Samantha Ferraro, författare till Enpott Medelhavet, föddes i New York av en sefardisk mor och en ashkenazisk far. När hon var 14 flyttade hon och hennes mamma till Hawaii, som bara hade en liten judisk befolkning. Det var inte förrän hon träffade sin kaliforniska make Joe som hon flyttade tillbaka till Pacific Northwest och ville återknyta kontakten med sina judiska rötter. Hon gjorde detta genom att fråga sin familj om recept och göra alla saker hon hade saknat, som hennes mammas latkes. När hon chattade med mig över Zoom från Washington där hon nu bor, strålade hon när hon påminde sig: “Gammaldags mammor, de mäter aldrig. De säger “lägg till några ägg och lite matzomåltid och du bara känner det.” Nuförtiden hämtar hon inspiration från sin mammas recept och har roligt med dem, och lägger till torkad frukt och citron till druvblad som tidigare bara var fyllda med kött och ris.

amantha, som startade sin hemsida Det lilla Ferraro köket 2011 och publicerade sin första bok, Weeknight medelhavskök under 2018, gör nu även liveevenemang och klasser. Det handlar, säger hon, om att bli upphetsad över nya smaker. Faktum är att recepten är lättillgängliga, men använder verkligen livfulla kryddor och färska örter.

Få The Jewish News Daily Edition via e-post och missa aldrig våra bästa berättelser Gratis registrering

“Det är en pott, men det är inte att kasta in allt och gå iväg. Vi bygger smak, du vill bränna kycklingen och få den smaken och sedan lägga till riset och rosta in det i fettet.” Jag var tvungen att komma ren; Jag erkände att jag klippte alla hörn och kastade allt i en foliebricka och stoppade in det i ugnen. Hon log vänligt: ​​”Jag skriver recept som har mått, men gör det som känns rätt för dig. Om du är en bekväm kock och vet hur man leker med det, gör det. Mitt mål är att få dig entusiastisk över att laga något annorlunda.”

För en gångs skull har jag inte haft några klagomål från min familj (inte om mat i alla fall). De demolerade den rökiga grönsaksböngrytan med “stekt” halloumi och jag har kycklingmarinering för det grekiska kyckling- och oliverreceptet ikväll.

Limor Chen – konstnär, kock och ägare till de israeliska restaurangerna Delamina och Delamina East i London – växte upp i Tel Aviv. Hennes vackra bok Mitt Tel Aviv-bord: En resa av smaker och aromer från en solindränkt stad varvar färgglada, aptitretande recept med kapitel om hennes barndom och liv.

Innan vår chatt lyssnade jag på Tel Avivs spellista på Delaminas hemsida för att komma i stämning. När Limor talade från sitt hem i London, förstärkte Limor känslan för mig: “Jag saknar Tel Aviv… havet, andan, atmosfären, det är något väldigt speciellt med Tel Aviv.” Och maten såklart:

“Jag tror att maten i Tel Aviv är en av de mest intressanta kulinariska upplevelserna som människor kan ha.”

Med två framgångsrika restauranger där hon är mycket engagerad i matutvecklingen var Limors erfarenhet av att sammanställa sin receptbok nostalgisk och tankeväckande för henne. Hon berättade för mig hur intressant det var för henne att gå tillbaka till sina rötter och hur det var mer än att bara ta recept från Delamina: ”Smaker och aromer tar dig tillbaka direkt till din barndom och våra minnen. De recepten är mer än bara mat, det är vem du är”.

Inte bara har hennes bok fantastiska bilder av Tel Aviv, utan matbilderna är så inbjudande och frestande att man vill gå direkt i köket och prova recepten. Det allra första receptet, shakshuka, är faktiskt ett som vi alla känner till och älskar. Limor osar av passion för den här rätten: ”Shakshuka är min go-to brunchrätt. Den är full av smak och gjord med mina favoritgrönsaker: tomater och röd paprika. Den är rejäl men inte tung, sammetslen med en touch av värme och perfekt att ösa med pitabröd. Transporterar mig alltid till Tel Aviv”. Bland de andra recepten finns fikon- och getostsallad, torskchermoula med israelisk couscous och ett legendariskt familjerecept på vinblad fyllda med viltkött och frukt.

Liksom Samantha var Limor också mycket influerad av sin familjs matlagning. Hon berättar om sin fars stora smaker, att kasta sin passion i hans rätter och sin mammas avantgardistiska inställning till hälsosam kost – grillad mat, mycket grönsaker, mindre stekning och att använda olivolja istället för smör. Hennes mormors kök var också väldigt speciellt för henne.

Jag berättade för henne att jag, till deras stora förvåning, nyligen gjorde min familj till hela hennes havsabborre med örter, lime och apelsinskal och att jag har ögonen på en persisk gryta härnäst. Hon sa att hon också provar sina recept på sin familj. Jag kan tänka mig att de får ett bättre avtal.

Enpott Medelhavet är £14,99 på Amazon

Mitt Tel Aviv-bord kostar £28 och är tillgänglig för förbeställning på Amazon (publicering november 2023).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *