Kavita Devgan avkodar ‘500 enkla läckra hälsosamma recept’ för ett bättre liv

By | September 10, 2023

Kavita Devgan, känd nutritionist och författare, har kommit med sin senaste bok 500 enkla, läckra, hälsosamma recept. För dem som vill ge sitt liv en hälsosam kulinarisk twist, kanske den här boken är något för dem. Vi träffade henne för att prata om hur man kan sätta fart på sin resa mot ett hälsosamt liv med minimala hinder.

Vad var tanken bakom boken?

Alla mina tidigare böcker (5 före den här) skrevs med avsikten att sprida gyan… du vet sätt att äta bättre, bli friskare, leva holistiskt, gå ner i vikt på rätt sätt, träna rätt, vara uppmärksam, undvika brister och livsstilsstörningar… Så jag tänkte att det var dags att göra livet lättare för alla med en bok, ett verktyg som kan hjälpa dem att omsätta allt det där i praktiken. Också i min praktik som holistisk hälsokonsult för viktminskning, skulle de flesta människor begära hälsosamma recept hela tiden… så konceptet med denna bok har snurrat i mina tankar under en riktigt lång tid.

Ett steg upp från Fix it with Foods, tanken bakom den här boken är väldigt enkel – den är att faktiskt hjälpa människor att äta all mat som de vet att de måste äta men som bara inte gör det av otaliga skäl.

Berättelsen fortsätter under annonsen

Den är strukturerad för att göra matlagningen enkel, tillgänglig och faktiskt rolig, med hopp om att detta kommer att uppmuntra dem att laga mer hemma. Och att laga mer och äta mer hemlagad mat tror jag är en oförhandlingsbar livsstilsförändring som vi måste göra för att bli och hålla oss friska. Jag känner att pandemin har fått världen att inse att det är bäst att äta mer hemma, och jag hoppas att den här lektionen håller i sig. Allt människor nu behöver är uppmuntran och självförtroende att det är genomförbart. Den här boken tror jag kommer att göra det här jobbet bra.

Dina spalter har utvecklat en bred läsekrets, var kommer det att skriva en bok när det gäller att ge ut unika och fräscha recept?

Jag har alltid hävdat att skrivandet hjälper mig att nå fler människor (jämfört med min en-till-en-rådgivningssession) så jag fokuserar mycket på det och tycker om processen också. Mina flera kolumner under de senaste två decennierna har fungerat som en väg för mig att sprida mina idéer om hälsa och hälsosam kost och kraften i en förebyggande livsstil till en bred publik.

Annons

Det har hjälpt mig att nå människor över hela världen och responsen har varit mycket glädjande. Mitt skrivande hjälper inte bara mina läsare utan hjälper mig också att ansluta till människor och förstå deras tankesätt, behov och krav. De flesta av mina böcker har varit ett resultat av den mängd information som jag har samlat in genom att förstå. vad folk behöver, eller vill läsa, via mina spalter. Till exempel, under covid-pandemin, skrev jag boken The immunity diet eftersom jag kände att folk kämpade för att förstå vad immunitet verkligen var och för att höja sig över de marknadsföringsledda uppfattningarna och hypesna och myterna som svävade runt.

Berättelsen fortsätter under annonsen

Runt den tiden insåg jag också hur folk äntligen förstod vikten av att äta mer hemlagad mat men kände sig vilse eftersom de flesta inte var riktigt säkra på hur man lagar hälsosam men välsmakande mat. Det var här idén att göra en unik, praktisk, lätt att följa receptbok kom till. Jag har i alla fall delat recept med mina klienter (som jag ger råd) och hade skrivit en krönika också, så att sätta ihop boken var en bris och innan jag insåg det var jag tvungen att begränsa boken till 500 recept… som min redaktör sa inte mer, snälla.

Berättelsen fortsätter under annonsen

Hur skulle du beskriva “stressfri” matlagning.

Under årens lopp hade matlagning från att ha varit en stressbuster blivit en syssla som orsakade stress för de flesta. Jag tycker att det är tråkigt eftersom jag tror att kunna laga mat som är mat för vår kropp, som så småningom blir bra för vår själ också. Jag skrev den här boken för att se till att folk inte hittar ett matlagningsjobb och att de glatt kommer tillbaka till sina kök.

Berättelsen fortsätter under annonsen

Den här boken riktar sig till alla slags kockar – de vanliga vardagskockarna, till de som gillar att kliva in i köket en gång i veckan eller så… de som har hjälp hemma, och de som brukar beställa in, men nu vill äta enkelt , lätt att göra hemmat. Den här boken är för mammor som är trötta på att planera olika menyer för tre måltider (och mellanmål) dag efter dag, ungkarlar som vill piska ihop en snabb middag efter en tuff dag på jobbet, och även för dem som gillar att äta variation men är inte säkra på hur de ska inkludera grönsaker, spannmål och linser som de aldrig har tillagat (eller kanske till och med tyckt om) som till exempel spenat eller hirs eller quinoa eller lobiya. Den har recept som tilltalar nutritionisten och laga mat i mig. Jag kan inte och vill inte att någon annan ska kompromissa med hälsokvoten av vad de äter, men samtidigt förstår jag att om inte maten är god är acceptans och hållbarhet inte möjligt, plus att jag personligen är en lat kock ( kan inte förstå att spendera timmar och timmar i köket) och förstår också att de flesta av oss är tidspressade… det är därför jag var övertygad om att lätt, läckert, hälsosamt… är de tre kriterierna som varje enskilt recept i boken måste uppfylla .

Känner du att den indiska publiken nu har blivit mer hälsomedveten? Blir den förvandlingen utmanande för kockar?

Jag tror att vi som samhälle gick mot hälsa (i motsats till bara viktminskning) sakta men säkert under det senaste decenniet eller så, men covid-pandemin påskyndade processen exponentiellt. Nu känner jag att det finns en nyfunnen ökning av antalet människor som vill bli friska i motsats till att bara gå ner i vikt. Jag ser det från första hand i min praktik som holistisk hälsokonsult. Och när jag arbetar med och ger råd till många kockar och restaurangkedjor får jag själv se vilken inverkan detta har haft på besöksnäringen också, och tro mig att det är mycket positivt. Kockar har antagit denna utmaning – att förena hälsa med smak – fantastiskt och resultatet är tydligt för alla att se och uppleva. Eftersom efterfrågan på att äta hälsosamt ökade har de flesta restauranger anpassat sig ganska bra och levererat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *