Japanska kostprinciper för att undvika stress och hjälpa till med viktminskning

By | August 22, 2023

Kaki Okumura är författaren till “Wa – The Art of Balance”
Kaki Okumura

  • Kaki Okumura är en japansk friskvårdsskribent som växte upp i USA och Japan.
  • I Japan lärde hon sig att mat inte bara är bränsle och att den kan användas för att uttrycka kärlek.
  • Två av de japanska ätprinciperna hon följer är måttlighet och variation.

Det ironiska med att äta bra är att ofta ju mer vi anstränger oss, desto mindre bra mår vi. Strategier som att räkna kalorier, spåra makron och intermittent fasta kräver alla en betydande grad av engagemang, kan snabbt bli överväldigande och kan börja kännas tvångsmässigt.

När jag växte upp i USA var jag ganska överviktig. I min desperation vände jag mig till strikta strategier som att räkna kalorier för att komma ner till en vikt som kändes acceptabel. Även när jag väl uppnått detta plågades mina tankar av bekymmer som “äter jag för mycket”, “det här är för mycket fett” och “Jag kan inte gå på festen för de kommer att servera tårta.”

Jag var tekniskt frisk enligt siffran på vågen, men jag hatade tanken på att behöva navigera min hälsa på detta sätt resten av mitt liv.

Det var först efter att jag flyttade till Japan och lärde mig om ett annat perspektiv på hälsosam kost, som jag förstod att det inte behöver kännas tvångsmässigt. Vi kan vara friska och njuta av snacks, desserter och vår favoritmat utan att oroa oss för mycket. Jag lärde mig att mat inte bara är bränsle, utan det är hur vi uttrycker kärlek, förstår vår kultur och uttrycker våra värderingar.

Författaren Kaki Okumura njuter av lite japansk mat
Kaki Okumura

Så vad är det japanska sättet att äta? Vad jag har lärt mig från livet i Japan är att att äta hälsosamt inte så mycket handlar om att göra en 180-graders förändring i vår kost, utan det handlar om att vara uppmärksam på de små åtgärder vi gör varje dag, och att förstå att tillsammans kan våra hälsosamma vanor ha stor inverkan.

Dessa två japanska principer om hälsosam kost hjälpte mig att gå från besatthet till frihet:

Om vi ​​äter med måtta kan vi fortfarande njuta av desserter.
Kaki Okumura

1. Ät med måtta

Harahachi-bunme översätts direkt till “80% din mage” men vad det egentligen betyder är att äta med måtta. Tanken är att för de flesta av våra måltider ska vi njuta av det tills vi är 80 % mätta, en punkt där vi är mätta, men inte överdrivet mätta.

På så sätt kan vi njuta av rätterna och maten vi älskar, utan större förändring. Det kräver egentligen inte att du ändrar något i vad du äter, bara för att vara uppmärksam på hur mycket du äter. Stanna vid 80% fullt så behöver du aldrig gå på en diet till.

Varningen är att det är svårt att förstå mättnad om vi inte äter någon fiberrik mat som frukt, grönsaker och fullkorn, men dessa livsmedel behöver inte heller vara hela vår kost. Om vi ​​äter med måtta och regelbundet äter näringsrik mat, kan vi njuta av desserter, snacks och allt annat och ändå behålla en hälsosam kost.

Att lägga till grönsakspålägg till soba nudelsoppa hjälper till att göra den mer mättande
Kaki Okumura

2. Fokusera på variation

Medan många dieter handlar om att minska maten eller att hyperfokusera på att öka vårt intag av “supermat”, betonar en traditionell japansk diet ofta variation.

Till exempel är ett populärt sätt att servera japanska måltider genom ichiju-sansai, vilket översätts till “en soppa, tre sidor.” Den ena soppan är vanligtvis misosoppa, och de tre sidorna är vanligtvis en portion av ett protein och två grönsaksrätter.

Du behöver inte anta ordspråket bokstavligt för att dra nytta av det. Ett av mina favoritsätt att applicera ichiju-sansai är att helt enkelt balansera en måltid som jag brukar äta – om jag till exempel äter thailändskt stekt ris som avhämtning, kan jag ånga lite broccoli eller edamame i mikrovågsugnen för en extra portion av grönsaker och släng i det.

Det ironiska är att att oroa sig mindre för min kost har varit avgörande för att förbättra den. Stress och besatthet är inget sätt att leda en hälsosam kost, och det är inte heller nödvändigt. När vi konsekvent kan träna måttlighet och variation kan vi nå våra hälsomål utan att oroa oss för vad vi äter. Istället kan vi fokusera på de aspekter av livet som gör det glädjefullt, tillfredsställande och meningsfullt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *