iasg chef om hållbarhet, Glasgow institutioner och Gordon Ramsay

By | September 17, 2023

Sedan ett nytt varumärke 2021 har Sean Currie varit mannen bakom en meny full av hållbara skaldjur från rostad Nordsjötorsk till Goan-stil Shetland musselcurry.

The Herald: På bilden: Sean Currie, köksmästare på iasgPå bilden: Sean Currie, köksmästare på iasg (Bild: Medföljer)

Uppvuxen i byn Auchinlek i Ayrshire, har chefskocken på iasg alltid haft ett stort intresse för matlagning och började arbeta i kök i ung ålder innan han fortsatte med att fånga ögonen på en av Skottlands mest kända restaurangörer.

“Tom Kitchin dömde i en tävling jag var på och jag pratade med honom efteråt,” sa Curie.

“Jag flyttade till Edinburgh för att arbeta med honom och fick senare alternativet att gå med i teamet på Castle Terrace.

”Det var en av de bästa platserna jag någonsin har jobbat men det var väldigt, väldigt tufft.

“Jag var där i ungefär ett och ett halvt år tills jag ville komma hem igen.

“Min flickvän bodde fortfarande i Kilmarnock, så resandet fram och tillbaka hade blivit svårt.”

När han återvände fick Mr Currie sin första smak av att arbeta på vad han beskriver som “en stapelvara” i Glasgows mat- och dryckesscen, och tillträdde ställningen som souschef på Blythswoods restaurang.

Härolden:

Han skulle senare fortsätta att arbeta på Dakota-hotellet eftersom det öppnade bara en kort promenad på vägen, innan han gick vidare till nummer 16 på Byres Road, en liten restaurang med stora kulinariska meriter och en plats i Michelin-guiden.

Efter sju år räckte ett erbjudande från hans tidigare köksmästare och ord om en förnyad restaurang som enbart skulle fokusera på fisk och skaldjur för att fresta honom tillbaka för att leda teamet på iasg.

Han sa: “The Blythswood är en Glasgow-institution, och jag visste hur det var att arbeta där från första gången.

”Det var ett stort steg att gå från en oberoende restaurang till ett stort hotell som detta.

“Storleken på mitt team fördubblades vilket var en brant inlärningskurva, men att arbeta som köksmästare på iasg var en fantastisk möjlighet.

“Alla menyerna är helt designade av mig, så jag njuter av chansen att bli kreativ med dem.”

iasg har för närvarande nått slutet på ännu en hektisk sommar som har sett sina bord nära fullbokade i månader.

Det är ingen som låter farten sjunka, Mr Currie har talat om planer på nya åtgärder som kommer att hjälpa till att polera deras hållbara meriter ytterligare när en ny general manager ansluter sig till laget inför julsäsongen.

Han sa: “Vi är väldigt selektiva när det gäller våra produkter eftersom hållbar skotsk skaldjur är viktig för mig.

”Särskilt verkar våra kunder njuta av vårt samarbete med The Firth Forth Lobster Hatchery.

“1 £ från varje sedel doneras till dem vilket hjälper till att upprätthålla lagernivåerna.

”Vi är väldigt försiktiga med avfall, men man skulle inte tro hur svårt det är att hålla koll på i ett så hektiskt kök.

“Vi har introducerat ett nytt system som hjälper oss att övervaka om vi beställer in för mycket, förbereder för mycket eller får fel portionsstorlekar.”

Härolden:

Fast förankrad i en roll som gör att han kan laga mat med det bästa av produkter från hela Skottland, pratar man om huruvida Mr Currie någonsin har känt sig nära att spricka under trycket från Blythswoods glittrande rykte.

“För ungefär åtta månader sedan bodde Gordon Ramsay på hotellet och kom ner för att äta,” sa han.

”Jag blir inte starstruck, men jag kände mig tystare än vanligt när jag gick över till hans bord efter maten.

“Det var en höjdpunkt för mig, trycket att hålla hög standard är en stor del av anledningen till att jag blev kock.

“Det är då jag är som bäst och jag njuter verkligen av det.”

För mer information om iasg besök deras hemsida här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *