Det här proteinrika receptet hjälpte mig att gå ner 30 pund

By | September 6, 2023

2008 hade jag skrivit för WWE Magazine och min lokala Vermont alternativa veckotidning, men jag lekte fortfarande med tanken på att bli manusförfattare när jag började min praktik på Äter bra. Jag visste inte att min tid att lära mig redigera och skriva för en mattidning skulle göra mig redo för min karriär att komma. Och det skulle visa sig vara en viktig ingrediens för en dramatisk viktnedgång senare i min karriär som restaurangkritiker.
Jag behandlade min praktik på Äter bra som buffé. Medan det begåvade teamet i testköket skapade hälsosamma recept hela dagen, skulle jag vänta till lunch och sedan dra full nytta av bytet. Jag fick min egen version av en förstaårselev 15:a under julens testsäsong för kakor. Men ett oväntat recept vann min långvariga tillgivenhet.


Jag säger “oväntat” eftersom jag är en livslång köttbesatt. Googla bara på mig så får du se bilderna med ett grishuvud. Jag skulle aldrig ha föreställt mig att ett tofu-recept skulle bli ett av mina standbys. Jag måste tacka fd Äter bra Testa kökschefen Stacy Fraser för att vara den som övertygade mig om att sojaprotein kan vara mittpunkten i en måltid. Receptet var en del av en berättelse om att packa bento box luncher. Jag har fortfarande en soja-sås-fläckad utskrift av den ursprungliga tidningssidan som också innehöll kortkorniga bruna risbollar, jordgubbar och apelsinskivor.


Men Soy-Lime Roasted Tofu var stjärnan, både trots och på grund av sin enkelhet. Med bara fyra ingredienser finns det få rätter i min arsenal som är lättare att göra – skär bara upp extra fast tofu och marinera den i sojasås, limejuice och rostad sesamolja i några timmar. Rostade vid 450°F i 20 minuter kommer tärningarna ut ur ugnen krispiga i kanterna, silkeslen inuti och smaksatta med en mästerlig balans av salt, umami och syra. Jag har varit känd för att lägga till lite gochujang för en kick av söt värme, men det ursprungliga receptet är verkligen ikoniskt utan det.


Jag lämnade den praktikplatsen för ett jobb som matskribent och kritiker. Jag var ung och fortfarande relativt smal trots kaktestningen. Jag gick upp 10 kilo ett år mina första fem år på jobbet. Vid bara 5 fot lång var 50 pund mer än hälften av min startvikt. Välmenande vänner sa att jag såg vällustig ut. Men jag kände mig utmattad.
När du är en restaurangkritiker är livet som en extravagant dag på ett kryssningsfartyg, som flyter från måltid till måltid. Mina dagar kunde börja med en glassprovning innan en överseende lunch, sedan en flerrättersmiddag med olika delar av wagyu, sedan en middag till. När du registrerar dig för ett liv som professionell ätare har du liten licens över vad du stoppar i din egen kropp. När jag tog bort min gallblåsa vid 32 års ålder kallade min dåvarande chef det “en jobbrisk”.


Men det hjälpte mig att inse att jag inte kunde fortsätta leva så för alltid. Jag skulle behöva ta hand om mina portioner när jag äter ute och laga hälsosammare rätter än fläskgrytor när jag lagade middag hemma. Det var då jag började fokusera min meny på magert protein. Stjärnan? Ett visst zippy tofu-recept.
Med bara 163 kalorier per kopp är Soy-Lime Roasted Tofu packad med 19 gram protein. Medan receptet ger fyra portioner kan jag oftast äta mer, speciellt om jag gör proteinet till en del av en rejäl sallad. Det är lätt att återuppliva i airfryern, så det är vettigt att förbereda två paket och sedan värma upp kuberna efter behov. När jag inte känner för att strö dem ovanpå en sallad, är de också fantastiskt packade i majstortillas med färsk koriander för asiatisk fusion street tacos.


Att byta ut tyngre måltider mot tofu gav mig tillräckligt med energi för att börja hoppa på en spincykel – först i en lokal studio, sedan på min alldeles egna Peloton. Att kombinera dessa hälsosammare vanor hjälpte mig att gå ner 30 pund på ungefär ett år.
Och jag behöll det, trots att jag flyttade till Houston, där mitt liv som restaurangkritiker var ännu mer kalorifyllt. Jobbet som följde i Washington, DCs storstadsområde involverade att äta på mer än 100 restauranger inom loppet av tre månader för mitt årliga paket med bästa restauranger. Det var då min form började förändras igen. Att gifta sig med min pizzaälskande man hjälpte inte heller. Jag gick upp 10 kilo igen det senaste året.


Men den här gången vet jag hur jag ska tygla mina vanor innan de blir utom kontroll. Att hålla sig på toppen av mina portioner är i princip omöjligt när det är min uppgift att äta minst tre rätter. Men när jag inte äter på jobbet kommer jag att ersätta pizzakvällen med ett recept som jag älskar nästan lika mycket. Och du kan lita på att du kommer att se mig känna mig frisk och pigg nästa år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *