Definiera rätter: Evelin Eros romkaka

By | August 29, 2023

Definiera rätter är en IndyEats kolumn som utforskar betydelsen av mat i viktiga ögonblick i våra liv. Från recept som har gått i arv i generationer, till smaker som har en speciell plats i våra hjärtan, mat formar varje del av våra liv på sätt som vi kanske inte någonsin hade föreställt oss.

Som tonåring som växte upp i Ungern tillbringades sommarlovet vanligtvis hemma eftersom mina föräldrar fortfarande arbetade. De skulle lämna oss en lista över hussysslor som vi behövde göra innan de åkte till jobbet på morgonen, och det inkluderade att laga våra egna måltider, så jag lärde mig i tidig ålder att jag verkligen tycker om att laga mat. Jag älskar att laga traditionell ungersk mat, men jag ville också experimentera med andra recept och det var en dag när jag letade efter något att laga till den kvällen, precis vad som helst.

Jag och mina vänner gick regelbundet till det lokala biblioteket, och den här dagen gick jag och hittade en gammal kokbok i matsektionen. Den såg ungefär hundra år gammal ut, den höll på att falla isär, vissa sidor saknades och andra satt ihop. Men jag bläddrade igenom det och hittade ett kakrecept med plommon indränkta i rom som jag tyckte lät gott. Receptet var ofullständigt på grund av bokens tillstånd, men jag skrev ner det i min anteckningsbok ändå eftersom det lät gott och jag ville verkligen testa det.

Jag bestämde mig för att göra den till vår efterrätt den kvällen. Jag gick till snabbköpet och gick för att leta efter alla ingredienser till tårtan. Vad jag inte förväntade mig då var hur dyra de skulle bli – när jag tänker tillbaka nu är det vettigt att rom, plommon och vanilj inte skulle vara billigt, men jag var ung och visste inte riktigt priset på sådana saker. . Det visade sig vara en ganska dyr butik, särskilt för en 16-åring som använder sina egna fickpengar, men jag brydde mig inte så mycket om det eftersom jag var övertygad om att det skulle vara bra!

Jag kom hem och började laga mat. Det var vid den här tiden som jag insåg hur ofullständigt receptet var. Det förvirrade mig – det verkade till exempel bara kräva mjölk och ägg i smeten, det fanns inget mjöl. Men jag tryckte på och sa till mig själv att receptförfattarna säkert visste vad de gjorde. Jag blandade allt i en skål och det var väldigt, väldigt flytande, nästan som vatten, vilket oroade mig. Jag hällde upp smeten i en panna och in i ugnen gick det.

Nu sa receptet att det bara skulle ta 20 minuter att laga. Men lika mycket som jag ville lita på receptet gjorde den här delen mig tveksam på grund av hur flytande smeten var. Så jag väntade och väntade, men det förblev envist flytande. Jag var inte ens säker på om det skulle vara ätbart. Efter en och en halv timmes väntan använde jag tandpetarmetoden för att se om den var tillagad. Jag satte in tandpetaren i mitten av kakan och när jag tog bort den var den kladdig men ingen smet fanns kvar på den, så det såg ut som att det kunde vara OK att ta ut den. Vid det här laget hade jag använt så mycket el och energi att jag var angelägen om att få ut den ur ugnen.

Jag tog ut den och lämnade den på köksbänken för att svalna. Jag sa till mig själv: “Kanske det kommer att vara stabilt när jag kommer tillbaka.” Det luktade fantastiskt på grund av vanilj och rom och plommon, nästan som julkaka som fyllde huset. Men om jag ska vara ärlig så hade jag en dålig känsla av det. Det såg fruktansvärt ut, den äckligaste tårtan jag någonsin sett. Det såg åtminstone stabilt ut, så jag tänkte OK, det verkar bra.

Eros bakar sin romkaka vid jul och andra speciella tillfällen

(Evelin Eros)

Efter ett tag kom jag på att det hade svalnat tillräckligt så jag försökte få ut det ur burken. Jag hade använt en kakform som man trycker upp från botten för att släppa tårtan. Medan jag tryckte på botten vet jag inte vad som hände, men kakan halkade och det hela bara ramlade ner i ansiktet på golvet. Jag minns att jag stod där ett ögonblick och tänkte, jag har precis spenderat en jävla förmögenhet på den här tårtan och den har fallit i smutsen på golvet. Jag rusade till mitt rum i tårar, jag kunde bara inte hantera det. Jag var så ledsen.

Min 18-årige bror hade varit i sitt rum hela tiden och hörde mig slå igen dörren. Han måste ha undrat vad som hände för jag hörde honom komma ut från sitt rum och gå ner till köket. Jag stannade i mitt rum en liten stund och tyckte synd om mig själv, innan jag tog mig samman och gick ut igen för att gå och städa upp röran jag gjort.

Jag gick ner för trappan och jag kidnade dig inte, såg den roligaste scenen framför mina ögon. Min bror låg på knä i köket och åt bokstavligen kakan från golvet. Jag sa: “Vad fan gör du?” Han sa till mig att det luktade och smakade fantastiskt, han kunde inte motstå. Det påminde mig om Vänner avsnittet “The One with All The Cheesecakes”, eftersom det finns en scen där Rachel och Chandler äter cheesecake från golvet i sin hall. Det var roligt att det hände mig i verkligheten.

Jag gick inte med min bror på golvet, men jag provade lite av kakan när vi tog upp den från golvet. Det var riktigt gott även om det inte var helt klart, men det var inte det totala misslyckandet jag trodde att det skulle bli. Han erbjöd sig att skaffa mig fler ägg så att jag kunde försöka återskapa det igen. Nästa gång jag gjorde det gjorde jag några justeringar och det blev helt fantastiskt. Nu, efter mycket experimenterande och finjustering av originalreceptet, har jag typ bemästrat det. Det är fortfarande dyrt att göra, så jag bestämde mig för att jag bara skulle göra det till fester och till jul.

Jag anmälde till och med mitt recept i en onlinetävling. Ett av priserna var en Jamie Oliver-kokbok och min pappa älskade honom absolut. Jag tog hjälp av honom för att skicka in mitt bidrag eftersom jag inte hade någon bärbar dator då, och det visade sig vara en rolig grej för oss att göra tillsammans. En tid senare kollade jag min e-post och fick reda på att jag vann tävlingen! Både pappa och jag var chockade eftersom jag var orolig att mitt recept var för komplicerat och att ingen skulle vilja göra det. När vi fick bokpriset var pappa definitivt mer nöjd än jag. Det var en fantastisk sak för oss båda att göra.

Jag tror verkligen att att göra denna tårta lärde mig kraften i att inte ge upp. Den lektionen har följt mig genom hela mitt liv sedan dess. Jag är nu en arkeolog som bor i Glasgow, men det har inte varit en lätt resa. Jag har varit tvungen att hålla ut med saker även om de inte går enligt planerna och fortsätta motivera mig att ta mig hit. Jag tror att den här slumpmässiga tårtan jag plockade ur en gammal bok på ett bibliotek har hjälpt till att forma min inställning till livet. Jag är också väldigt glad att min bror åt det från golvet, för om han inte hade gjort det hade jag aldrig lärt mig de lärdomarna och kanske skulle jag vara på en helt annan plats idag.

Evelin Eros är en ungersk arkeolog på Rocket Group, bosatt i Glasgow. Hon bakar sin romkaka varje jul och för andra speciella tillfällen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *